Het is een vraag die we vaak horen in het voorjaar, als de eerste lammetjes weer door de wei dartelen: mogen lammeren eigenlijk bij hun moeder blijven? En eerlijk is eerlijk – het ziet er zó lief en natuurlijk uit, moederdier en lam samen in de zon. Maar hoe werkt dat in de praktijk op de boerderij?
Het korte antwoord? Ja, lammeren kunnen bij hun moeder blijven.
Maar… dat gebeurt niet altijd. En daar is een goede reden voor.
Natuurlijk opgroeien: mooi, maar niet altijd haalbaar
Op boerderijen waar schapen of geiten vooral voor hobby, wol of landschapsbeheer gehouden worden, blijven lammetjes vaak gewoon bij hun moeder. Ze drinken wanneer ze willen, groeien op in de kudde en rennen lekker rond op het land. Precies zoals de natuur het heeft bedacht.
Ook op biologische boerderijen blijven lammeren meestal een stuk langer bij hun moeder. Vaak wel 8 tot 12 weken. Dat is niet alleen een wens van de boer, maar vaak ook een vereiste van het biologische keurmerk.
Maar… soms kán het gewoon niet.
De realiteit op melkgeitenbedrijven

Op boerderijen waar geiten worden gemolken voor kaas of yoghurt, worden lammeren meestal al na een dag of twee bij de moeder weggehaald. Dat heeft niet alleen met de melkproductie te maken, maar ook met dierenwelzijn en hygiëne.
Onder een van onze Facebookvideo’s (die meer dan een kwart miljoen keer bekeken werd!) gaf boerin Ciska Durieux een eerlijke en duidelijke reactie:
Voor iedereen die vindt dat lammeren bij hun moeder horen: lammeren kunnen verstoten worden, een geit kan meer dan twee lammeren hebben (een geit heeft maar twee spenen), lammeren worden wees of er is iets anders aan de hand.
Wij hebben ook geiten, en alles meer dan 2 halen we direct bij de moeder weg. De biest (de eerste melk vol antistoffen) wordt van de moeder gemolken en direct met de fles gegeven. Daarna gaan ze over op kunstmelk. Even leren drinken, en dan drinken ze via slangetjes uit een emmer aan de wand.
Waarom? Lammeren wachten niet netjes op hun beurt. Bij drieling of vierling staan ze te vechten om twee spenen. Ze krijgen tandjes en bijten de spenen kapot. De geit krijgt ontstekingen en laat daarna niemand meer drinken. Dan heb je én een zieke geit én lammeren die moeilijk aan de fles willen. Daarom kiezen wij ervoor om ze direct bij de moeder weg te halen.
Iedere boer maakt z’n eigen afweging
Wat uit dit verhaal duidelijk wordt: dierenwelzijn gaat boven alles. Natuurlijk opgroeien klinkt mooi, maar is niet altijd het beste voor moeder én lam. Daarom maken boeren elke keer weer een afweging. Wat is in dit geval het verstandigst? Wat is veilig, gezond en haalbaar?
Soms is dat bij de moeder blijven. Soms is dat flesvoeding met de beste zorg. Er is geen one size fits all.
Wat kun jij doen?
Ben je benieuwd hoe het eraan toe gaat op een boerderij?
Wil je met eigen ogen zien hoe lammetjes worden verzorgd?
Check dan een boerderijverkooppunt bij jou in de buurt via Lekkerder bij de Boer. Zo leer je de verhalen achter je eten kennen en zie je hoe boeren elke dag weer met liefde voor hun dieren zorgen.
Credit hoofdfoto: Peter van der Sluijs, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
0 reacties