Boerderijwinkel beginnen? Zo doe je dat!

door | wo 22 februari 2023 | Informatief | 0 Reacties

Boerderijwinkels zijn steeds populairder geworden in de afgelopen jaren. Consumenten zijn zich meer bewust geworden van het belang van het ondersteunen van lokale boeren en het kopen van verse, seizoensgebonden producten. Het runnen van een boerderijwinkel kan echter een uitdaging zijn. Hier zijn 8 tips om een succesvolle boerderijwinkel te runnen.

Tip 1. Bied seizoensgebonden producten aan

Een van de grootste voordelen van een boerderijwinkel is dat klanten seizoensgebonden producten kunnen kopen die vers en lokaal geproduceerd zijn. Het is belangrijk om te begrijpen welke producten in welk seizoen beschikbaar zijn en je voorraad dienovereenkomstig aan te passen. Dit zal je helpen om klanten tevreden te stellen en ervoor te zorgen dat je geen producten verspilt die niet meer verkocht kunnen worden.

Tip 2. Creëer een sfeer

Een boerderijwinkel kan veel meer zijn dan alleen een plek waar mensen hun boodschappen doen. Het kan ook een plek zijn waar mensen even tot rust kunnen komen en genieten van de sfeer van het platteland. Zorg daarom voor een gezellige sfeer en een warm welkom. Richt je winkel bijvoorbeeld in met natuurlijke materialen, zoals hout, en zorg voor bloemen en planten om de ruimte op te fleuren.

Tip 3. Zorg voor kwaliteit

Het is van groot belang dat jouw producten van hoge kwaliteit zijn. Dit is tenslotte waarom mensen naar uw boerderijwinkel komen. Zorg er daarom voor dat uw producten vers zijn en van goede kwaliteit. Besteed daarnaast aandacht aan het presenteren van jouw producten.

Tip 4. Maak gebruik van marketing

Boerderijwinkels moeten hun marketing goed op orde hebben. Lekkerder bij de Boer is de marketing tool voor jouw boerderijwinkel. Je kunt je boerderijwinkel hier aanmelden. Daarnaast is ook social media een krachtig middel om jouw winkel onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Maak bijvoorbeeld gebruik van Facebook en Instagram om foto’s van je producten te delen en informatie te geven over uw boerderij en de mensen die er werken. Daarnaast kan een website met informatie over openingstijden, de producten die je aanbiedt en eventueel een webshop ook van groot belang zijn om online aanwezig te zijn.

Tip 5. Luister naar je klanten

Klanttevredenheid is van groot belang voor het runnen van een succesvolle boerderijwinkel. Luister daarom goed naar wat jouw klanten te zeggen hebben en pas je aanbod of handelen hierop aan. Vraag bijvoorbeeld regelmatig om feedback via social media of in je winkel en wees bereid om te veranderen als dat nodig is.

Tip 6. Maak gebruik van de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren

Een boerderijwinkel kan meer zijn dan alleen een plek waar je jouw producten verkoopt. Het kan ook een manier zijn om extra inkomsten te genereren door bijvoorbeeld het organiseren van workshops of evenementen. Dit is een geweldige manier om mensen naar je boerderij te trekken en hen te laten zien wat je nog meer te bieden hebt.

Een workshop kan bijvoorbeeld gericht zijn op het maken van kaas of het bereiden van brood. Als je bijvoorbeeld eigen kaas maakt en verkoopt in je winkel, dan kun je een workshop organiseren om mensen te laten zien hoe het proces verloopt en hen de kans te geven het zelf te proberen.

Evenementen zijn ook een geweldige manier om jouw boerderij(winkel) te promoten. Dit kan bijvoorbeeld een oogstfeest zijn, waarbij je mensen uitnodigt om jouw boerderij te bezoeken, te genieten van de oogst en te proeven van jouw producten. Je kunt ook een boerenmarkt organiseren waar andere lokale boeren en ambachtslieden hun producten kunnen verkopen.

Tip 7. Promoot je boerderijwinkel

Een goede promotie van je boerderijwinkel is essentieel om klanten te trekken en je producten te verkopen. Hieronder staan enkele tips om je boerderijwinkel te promoten:

  1. Lekkerder bij de Boer: Plaats je boerderijwinkel op onze platform. Aanmelden doe je hier!
  2. Mond-tot-mondreclame: Mond-tot-mondreclame is nog steeds een van de beste manieren om je boerderijwinkel te promoten. Zorg dat je klanten tevreden zijn en vraag of ze hun vrienden en familie willen vertellen over je boerderijwinkel.
  3. Sociale media: Tegenwoordig kan je niet zonder sociale media. Maak een Facebook- of Instagram-account aan voor je boerderijwinkel en post regelmatig foto’s van je producten en aanbiedingen. Zo blijven klanten op de hoogte en krijgen ze zin om langs te komen. Ondersteuning nodig? Neem contact met ons op.
  4. Evenementen: Organiseer regelmatig evenementen in je boerderijwinkel. Denk aan proeverijen, workshops of een open dag. Zo trek je niet alleen klanten, maar geef je ze ook de kans om je producten te proeven en te leren kennen.
  5. Flyers en posters: Maak flyers en posters om in de buurt te verspreiden. Zorg dat ze opvallen en vermeld je aanbiedingen en openingstijden. Ondersteuning nodig met professioneel ontwerp en drukwerk? Neem contact met ons op.

Tip 8. Zorg voor een goede klantenservice

Een goede klantenservice is van groot belang om klanten te behouden en aan te trekken. Hieronder staan enkele tips voor een goede klantenservice:

  1. Vriendelijkheid: Wees altijd vriendelijk tegen je klanten, begroet ze bij binnenkomst en vraag of je ze ergens mee kan helpen.
  2. Kennis van zaken: Zorg dat je personeel kennis heeft van je producten en de herkomst ervan. Klanten stellen het op prijs als je hen kan vertellen waar de producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn.
  3. Netheid: Zorg dat je boerderijwinkel er netjes en schoon uitziet. Een opgeruimde winkel geeft vertrouwen en een goede indruk.
  4. Aanbiedingen: Zorg dat je regelmatig nieuwe aanbiedingen hebt en zet deze duidelijk in de winkel. Zo blijven klanten geprikkeld om terug te komen.
  5. Klachtenafhandeling: Als er een klacht is, los deze dan op een vriendelijke en snelle manier op. Laat klanten weten dat hun mening telt en dat je het oplost.

Tot slot

Het runnen van een boerderijwinkel kan veel voldoening geven. Door het verkopen van je eigen producten op een eerlijke en transparante manier, kun je een grote bijdrage leveren aan de lokale economie en het milieu. Het is belangrijk om te onthouden dat klanten terugkomen voor een goede kwaliteit, vriendelijkheid en een goede service. Door hierin te investeren, zal je boerderijwinkel succesvol zijn en kun je de gemeenschap voorzien van gezonde en verse producten.

Leuk dat je dit artikel hebt bekeken. Hopelijk ga je na het bezoeken van onze site (vaker) kopen bij de boer. Een handig hulpmiddel daarbij is onze app. Deze kun je downloaden in App Store (iOS) en Google Play (Android). Veel plezier!

Thomas

Initiatiefnemer en aanjager, Lekkerder bij de Boer

Samen voor duurzamer voedsel: ook bij extreme regenval (VIDEO)

Samen voor duurzamer voedsel: ook bij extreme regenval (VIDEO)

De impact van extreem weer op de Nederlandse landbouw De afgelopen maanden heeft extreme regenval in Nederland geleid tot verzadigde akkers en verrottende gewassen. Dit veroorzaakt aanzienlijke problemen voor boeren, zoals mislukte oogsten en vertragingen bij het...

Weer reeks inbraken boerderijwinkels; help voorkomen

Weer reeks inbraken boerderijwinkels; help voorkomen

Vorige week is er opnieuw ingebroken in een boerderijwinkel in Middelburg, Zeeland. Dit incident volgt op een reeks inbraken op Walcheren gedurende die week daarvoor. Deze inbraken vertonen sterke gelijkenissen met de golf van inbraken die in maart 2023 plaatsvond,...

Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024

Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024

Op 1 mei 2024 viert Lekkerder bij de Boer vijf jaar succes in het verbinden van consumenten met lokale boeren en hun producten. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt de Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024 georganiseerd. Het doel is erkenning te geven aan de...