Waarom er zoveel smaakverschil in aardbeien zit

door | wo 05 juni 2024 | Algemeen, Informatief, Onderzoek | 0 Reacties

Aardbeien zijn al jarenlang een van de meest geliefde fruitsoorten in Nederland. Ze worden gegeten in desserts, smoothies, taarten en los als gezonde en (meestal) lekkere snack. Maar als je ooit aardbeien uit de supermarkt hebt vergeleken met die rechtstreeks van de boer, heb je waarschijnlijk gemerkt dat er een aanzienlijk smaakverschil is. Waarom is dat zo?

Het verschil tussen supermarktaardbeien en aardbeien direct van de boer

Aardbeien van de supermarkt

Supermarktaardbeien worden vaak gekweekt met de nadruk op houdbaarheid en transportgemak. Deze aardbeien worden meestal geplukt voordat ze volledig rijp zijn, zodat ze niet beschadigd raken tijdens het vervoer en een langere houdbaarheid hebben in de winkel. Hierdoor missen ze vaak de kans om volledig te rijpen aan de plant, wat essentieel is voor het ontwikkelen van hun volle smaak en zoetheid.

Daarnaast worden supermarktaardbeien vaak in monoculturen geteeld, waarbij de focus ligt op kwantiteit boven kwaliteit. Dit betekent dat de bodem vaak uitgeput raakt van voedingsstoffen, wat invloed kan hebben op de smaak en voedingswaarde van de aardbeien. Om dit te compenseren, worden er vaak kunstmeststoffen en pesticiden gebruikt, wat ook de smaak kan beïnvloeden.

Aardbeien direct van de boer

Aardbeien die direct van de boer komen, hebben meestal een veel intensere smaak. Dit komt omdat ze vaak worden geplukt wanneer ze volledig rijp zijn, waardoor ze hun volle smaak kunnen ontwikkelen. Deze aardbeien worden meestal geteeld in kleinere hoeveelheden, met meer aandacht voor de bodemgezondheid en zonder overmatig gebruik van kunstmeststoffen en pesticiden.

Boeren hebben vaak een bredere variëteit aan aardbeienrassen, waarvan sommige speciaal zijn geselecteerd op hun smaak en textuur in plaats van hun transporteerbaarheid. Deze rassen kunnen een rijkere, complexere smaak hebben die je zelden in de supermarkt vindt.

De rol van Lekkerder bij de Boer

Lekkerder bij de Boer speelt een cruciale rol in het overbruggen van de kloof tussen consumenten en lokale boeren. Door onze online marktplaats kunnen consumenten direct bij de boer kopen, wat betekent dat ze toegang hebben tot versere, smaakvollere aardbeien. Onze missie is om het voor consumenten de normaalste zaak van de wereld te maken om direct bij de boer te kopen, wat niet alleen zorgt voor een betere smaakervaring, maar ook de lokale economie ondersteunt en duurzamer is.

Door seizoensgebonden te eten en te kiezen voor lokale producten, help je niet alleen de boeren, maar verminder je ook de voedselkilometers, wat bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk. Bij Lekkerder bij de Boer geloven we in eerlijke prijzen voor boeren en verse, lekkere producten voor consumenten. Dit model zorgt ervoor dat de aardbeien niet alleen beter smaken, maar ook op een verantwoorde manier zijn geteeld.

Onderzoek naar smaakverschillen

Er is in Nederland onderzoek gedaan naar de smaakverschillen tussen supermarktaardbeien en aardbeien direct bij de boer. Een studie van Fresh Knowledge toonde aan dat aardbeien die op een duurzame en lokale manier worden geteeld, significant hoger scoren op smaak en voedingswaarde. In het onderzoek werd ook opgemerkt dat consumenten die gewend waren aan supermarktproducten, een verrassende voorkeur hadden voor de smaak van lokaal geteelde aardbeien zodra ze deze proefden.

Daarnaast heeft de KRO-NCRV Keuringsdienst van Waarde onderzocht waarom supermarktaardbeien vaak zuur en hard zijn. Ze concludeerden dat de nadruk op houdbaarheid en uiterlijk ten koste gaat van de smaak. Door de vroege pluk missen deze aardbeien cruciale dagen van rijping aan de plant, wat leidt tot een mindere smaakervaring.

Door te kiezen voor aardbeien direct bij de boer, kun je genieten van fruit dat niet alleen lekkerder is, maar ook beter voor het milieu en de lokale gemeenschap. Dus de volgende keer dat je aardbeien koopt, denk aan waar ze vandaan komen en overweeg om rechtstreeks bij een boer in de buurt te kopen voor de beste smaakervaring.

Leuk dat je dit artikel hebt bekeken. Hopelijk ga je na het bezoeken van onze site (vaker) kopen bij de boer. Een handig hulpmiddel daarbij is onze app. Deze kun je downloaden in App Store (iOS) en Google Play (Android). Veel plezier!

Thomas

Initiatiefnemer en aanjager, Lekkerder bij de Boer

Samen voor duurzamer voedsel: ook bij extreme regenval (VIDEO)

Samen voor duurzamer voedsel: ook bij extreme regenval (VIDEO)

De impact van extreem weer op de Nederlandse landbouw De afgelopen maanden heeft extreme regenval in Nederland geleid tot verzadigde akkers en verrottende gewassen. Dit veroorzaakt aanzienlijke problemen voor boeren, zoals mislukte oogsten en vertragingen bij het...

Weer reeks inbraken boerderijwinkels; help voorkomen

Weer reeks inbraken boerderijwinkels; help voorkomen

Vorige week is er opnieuw ingebroken in een boerderijwinkel in Middelburg, Zeeland. Dit incident volgt op een reeks inbraken op Walcheren gedurende die week daarvoor. Deze inbraken vertonen sterke gelijkenissen met de golf van inbraken die in maart 2023 plaatsvond,...

Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024

Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024

Op 1 mei 2024 viert Lekkerder bij de Boer vijf jaar succes in het verbinden van consumenten met lokale boeren en hun producten. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt de Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024 georganiseerd. Het doel is erkenning te geven aan de...

Marketing en Communicatie Specialist Stage

Marketing en Communicatie Specialist Stage

Jouw stage bij Lekkerder bij de Boer betekent kennis maken en kennis opdoen van nagenoeg alle facetten van online marketing en communicatie. Wij zijn de online wegwijzer naar en marktplaats van verse producten uit de buurt. Heb jij, net als wij, torenhoge ambities?...