Het belang van de korte voedsel keten

door | wo 25 januari 2023 | Informatief | 0 Reacties

Het gaat niet alleen om de prijs. Lokaal eten is goed voor de gezondheid en het milieu.

We zijn allemaal bezorgd over voedselveiligheid, maar de korte voedselketen heeft ook andere voordelen.

U maakt zich zorgen over de voedselveiligheid, maar de korte voedselketen heeft ook andere voordelen.

  • Voedsel legt minder afstand af en behoudt meer voedingsstoffen.
  • Het is verser en lekkerder en je hebt meer controle over wat je eet en hoe het is verbouwd.

Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Cambridge, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Sustainability, kan lokaal eten ook goed zijn voor je gezondheid!

Voedsel legt minder afstand af, dus behoudt het meer voedingsstoffen.

Langer reizen betekent meer tijd voor afbraak van voedingsstoffen. Hoe langer een voedsel onderweg is, hoe minder voedzaam het wordt.

Voedsel reist minder ver en behoudt dus meer voedingsstoffen. Plaatselijk geteeld voedsel is meestal verser en voedzamer dan voedsel dat van ver komt en dat meestal in koelwagens of schepen wordt vervoerd en vervolgens bij kamertemperatuur wordt opgeslagen voordat het in de plaatselijke supermarkt (of boerenmarkt) wordt verkocht. Dit proces kan dagen tot weken duren – genoeg tijd om veel van die belangrijke vitaminen en mineralen af te breken tot nutteloze bijproducten waar ons lichaam niets aan heeft!

Voedsel is verser en lekkerder.

Het is geen geheim dat vers voedsel beter smaakt dan oudbakken, bevroren en ingeblikte alternatieven. Maar waarom?

Vers voedsel wordt geplukt op het hoogtepunt van rijpheid, wat betekent dat het meer voedingsstoffen behoudt dan wanneer je het na de oogst zou kopen. De plukkers zorgen er ook voor dat ze op het juiste moment van de dag oogsten – veel boeren plukken tomaten bijvoorbeeld ‘s ochtends als ze nog koel en stevig zijn, zodat ze geen kneuzingen oplopen tijdens het vervoer naar huis. En tot slot, omdat de boeren niet veel tijd hebben tussen de oogst en de verkoop van hun producten (of vlees), is er minder kans op verlies van voedingsstoffen door blootstelling of bederf na verloop van tijd.

Je hebt meer controle over wat je eet en hoe het is gekweekt.

  • U kunt de boer vragen stellen.
  • U kunt rechtstreeks van de boer kopen.
  • Je kunt vragen hoe het is verbouwd, verwerkt en opgeslagen.
  • U kunt vragen hoe het naar uw plaatselijke winkel of markt is vervoerd.

Volgens nieuw onderzoek kan lokaal eten goed zijn voor je gezondheid.

Volgens nieuw onderzoek kan lokaal eten goed zijn voor de gezondheid.

Uit de studie blijkt dat mensen die meer lokaal geteeld voedsel eten minder risico lopen op hartziekten en diabetes. De onderzoekers ontdekten zelfs dat mensen die het meeste lokale voedsel aten, 40 procent minder kans hadden om een kransslagaderaandoening te ontwikkelen over een periode van 11 jaar, vergeleken met degenen die de minste producten van nabijgelegen boerderijen aten. De onderzoekers ontdekten ook dat mensen die meer dan 80 procent van hun groenten en fruit uit lokale bronnen consumeerden, 35 procent minder kans hadden om diabetes type 2 te ontwikkelen in dezelfde periode, vergeleken met degenen die minder dan 20 procent van deze voedingsmiddelen van nabijgelegen boerderijen consumeerden (bron).

Dit is niet verrassend – uit onderzoek blijkt dat het eten van verse producten (wat je krijgt als je voedsel rechtstreeks van boeren koopt) onze gezondheid bevordert door het verstrekken van essentiële vitaminen, mineralen en vezels, alsmede fytonutriënten (plantenbestanddelen) die ziekten helpen voorkomen (bron). Bovendien, omdat lokaal geteelde producten minder afstand afleggen voordat ze hun bestemming bereiken – en dus meer voedingsstoffen behouden tijdens het transport – smaken ze meestal ook beter!

Afhaalmaaltijden: Het idee om lokaal te eten wordt steeds gewoner, en het gaat niet alleen om de prijs.

Het idee om lokaal te eten wordt steeds gewoner, en het gaat niet alleen om de prijs.

Veel mensen beginnen de voordelen in te zien van lokaal geteeld voedsel. Ze vinden het lekker, vers en goed voor hen. Maar hoe zit het met degenen die geen toegang hebben tot lokale producten of gewoon niet willen meedoen aan een trend? Zijn er nog andere redenen waarom je zou moeten proberen om bij je plaatselijke boerenmarkt te kopen? Het antwoord is ja!

Door onze afhankelijkheid van langeafstandstransporten te verminderen en lokale boeren te steunen, kunnen we een enorm verschil maken voor de gezondheid van onze planeet. Lokaal eten heeft vele voordelen, en het wordt tijd dat we allemaal eens goed nadenken over deze trend.

Provincie Zeeland verleent subsidie aan Lekkerder bij de Boer

Provincie Zeeland verleent subsidie aan Lekkerder bij de Boer

Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland hebben recent een subsidie van €15.000 toegekend aan Lekkerder bij de Boer voor de doorontwikkeling van het platform en de organisatie van activiteiten in 2023. Doel is vergroting van de afzet van producten via korte...

Verlichte trekker optochten in Nederland

Verlichte trekker optochten in Nederland

In heel Nederland worden af en toe verlichte trekker optochten georganiseerd. Dit zijn optochten waarbij tientallen trekkers van boeren, aangekleed met (kilo)meters lange lichtsnoeren, over polderwegen, binnenwegen, dorpskerken en steden rijden. Warme kerstgroet in de...

Marketing en Communicatie Specialist Stage

Marketing en Communicatie Specialist Stage

Jouw stage bij Lekkerder bij de Boer betekent kennis maken en kennis opdoen van nagenoeg alle facetten van online marketing en communicatie. Wij zijn de online wegwijzer naar en marktplaats van verse producten uit de buurt. Heb jij, net als wij, torenhoge ambities?...

Wist je dat honing kan helpen tegen hooikoorts?

Wist je dat honing kan helpen tegen hooikoorts?

Mensen die er last van hebben, die weten het precies: het is weer ‘hooikoorts tijd’! In de meeste gevallen is hooikoorts een allergie tegen bepaalde pollen. Het soort pollen waarmee je in aanraking komt is afhankelijk van het klimaat en de natuur. Wist je dat honing...

‘t Is maar een boer

‘t Is maar een boer

’t Is maar een boer! zoo hoort men dikwerf spreken,   Zelfs in deez’ tijd, die zoo verlicht vaak heet;’t Is maar een boer! Het zijn niet altijd leeken,   Die wanen, dat een boer bijna niets weet.De dwaas toch meent, dat boeren niets beteek’nen,   want zonder hen was...