Onderzoek: Prijs eieren boerderijwinkel stijgt veel minder snel dan in de supermarkt

door | di 18 april 2023 | Nieuws | 0 Reacties

Consument flink goedkoper uit bij de boer

Uit de Prijs-scan Eieren April 2023 van Lekkerder bij de Boer blijkt dat de prijs van eieren die rechtstreeks worden gekocht bij boerderijwinkels, veel minder snel zijn gestegen dan die in de supermarkten. De prijsstijging bij supermarkten is meer dan 215 % vergeleken met de prijsstijging bij boerderijwinkels.

Volgens onderzoek van het CBS blijkt dat consumenten in februari 2023 voor eieren bij de supermarkt gemiddeld 26,3% duurder uit zijn dan een jaar geleden. 
Uit de Prijs scan Eieren April 2023, gehouden onder 200 boerderijwinkels en stalletjes, aangesloten bij Lekkerder bij de Boer, komt naar voren dat diezelfde consument weliswaar bij de boer ook te maken heeft met stijgende prijzen, maar dat deze veel minder hard zijn gestegen t.o.v. dezelfde periode in 2022; namelijk gemiddeld 12,2%.  

Boer flink goedkoper dan supers

Uit de prijs-scan van Lekkerder blijkt verder dat gangbare eieren in april 2023 bij de boer gemiddeld 2,61 euro per doos van 10 kost en eieren die biologisch zijn, gemiddeld 3,38 euro. Gangbare eieren hadden te maken met een prijsstijging van 13,7% en biologische eieren zijn met 10,3% gestegen. 

Een doos van 10 eieren kost bij de boer momenteel gemiddeld 2,61 euro. Supermarkt Albert Heijn rekent voor 10 eieren gemiddeld 4,10 euro en Jumbo gemiddeld 4,43 euro. 

Hoop op daling, maar lichte stijging nog verwacht

Boerderij verkooppunten hebben verschillende verwachtingen over de prijs van eieren voor de komende maanden. Sommige verwachten dat de prijzen gelijk blijven of iets zullen stijgen, terwijl anderen hopen op dalingen. Verschillende factoren zoals de kosten van het voer, de lonen en de verpakkings- en transportkosten hebben invloed op deze prijsverwachtingen. Respondenten geven aan dat de prijzen afhankelijk zijn van de inkoopprijzen die collega-boeren hanteren en dat sommigen de prijzen willen verhogen om hun winstmarge te behouden. Over het algemeen lijkt de rode draad te zijn dat de prijzen van eieren zullen blijven fluctueren. De meeste respondenten houden rekening met enige prijsstijging in de nabije toekomst, maar er is geen eenduidige verwachting onder de verkooppunten.

Leuk dat je dit artikel hebt bekeken. Hopelijk ga je na het bezoeken van onze site (vaker) kopen bij de boer. Een handig hulpmiddel daarbij is onze app. Deze kun je downloaden in App Store (iOS) en Google Play (Android). Veel plezier!

Thomas

Initiatiefnemer en aanjager, Lekkerder bij de Boer

Samen voor duurzamer voedsel: ook bij extreme regenval (VIDEO)

Samen voor duurzamer voedsel: ook bij extreme regenval (VIDEO)

De impact van extreem weer op de Nederlandse landbouw De afgelopen maanden heeft extreme regenval in Nederland geleid tot verzadigde akkers en verrottende gewassen. Dit veroorzaakt aanzienlijke problemen voor boeren, zoals mislukte oogsten en vertragingen bij het...

Weer reeks inbraken boerderijwinkels; help voorkomen

Weer reeks inbraken boerderijwinkels; help voorkomen

Vorige week is er opnieuw ingebroken in een boerderijwinkel in Middelburg, Zeeland. Dit incident volgt op een reeks inbraken op Walcheren gedurende die week daarvoor. Deze inbraken vertonen sterke gelijkenissen met de golf van inbraken die in maart 2023 plaatsvond,...

Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024

Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024

Op 1 mei 2024 viert Lekkerder bij de Boer vijf jaar succes in het verbinden van consumenten met lokale boeren en hun producten. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt de Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024 georganiseerd. Het doel is erkenning te geven aan de...