Waarom kopen bij een boerderijwinkel vaak goedkoper is (maar niet altijd)

door | vr 26 mei 2023 | Informatief | 0 Reacties

Als je op zoek bent naar een manier om geld te besparen op je boodschappen, overweeg dan eens om bij een boerderijwinkel te shoppen. Hoewel het niet altijd goedkoper is dan de supermarkt, zijn er verschillende redenen waarom boerderijwinkels vaak wel voordeliger zijn. In deze blog bespreken we de belangrijkste redenen waarom kopen bij een boerderijwinkel vaak goedkoper is dan bij de supermarkt.

1. Minder tussenpersonen

Een van de belangrijkste redenen waarom boerderijwinkels vaak goedkoper zijn dan supermarkten, is het ontbreken van tussenpersonen. In de traditionele voedselketen zijn er meerdere partijen betrokken bij de verkoop van landbouwproducten, zoals groothandels en distributeurs. Deze partijen voegen allemaal hun eigen kosten en marges toe aan de prijs van het product.

Bij boerderijwinkels is dit niet het geval. De boer verkoopt zijn producten rechtstreeks aan de consument, zonder tussenkomst van derden. Hierdoor kunnen boerderijwinkels hun producten vaak goedkoper aanbieden dan supermarkten.

2. Lagere overheadkosten

Boerderijwinkels hebben doorgaans lagere overheadkosten dan supermarkten. Ze hoeven bijvoorbeeld geen dure winkelpanden te huren of grote aantallen personeel in dienst te nemen. Deze lagere kosten zorgen ervoor dat boerderijwinkels hun producten tegen lagere prijzen kunnen verkopen.

3. Seizoensgebonden aanbod

Boerderijwinkels verkopen vaak producten die in het seizoen zijn, wat betekent dat ze op dat moment in overvloed beschikbaar zijn. Dit overvloedige aanbod kan leiden tot lagere prijzen voor de consument. Bovendien zijn seizoensgebonden producten vaak verser en smaakvoller dan producten die in de supermarkt worden aangeboden, wat een extra voordeel is.

4. Minder verspilling

Boerderijwinkels hebben vaak minder voedselverspilling dan supermarkten. Supermarkten gooien vaak grote hoeveelheden voedsel weg vanwege cosmetische imperfecties of omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Bij boerderijwinkels worden producten vaak direct na de oogst verkocht, waardoor er minder verspilling is. Dit kan ook bijdragen aan lagere prijzen voor de consument.

Wanneer soms niet goedkoper?

Hoewel boerderijwinkels vaak goedkoper zijn dan supermarkten, zijn er enkele gevallen waarin dit niet het geval is. Zo kunnen biologische of bijzondere producten bij boerderijwinkels soms duurder zijn dan vergelijkbare producten in de supermarkt. Dit komt omdat de productiekosten voor dergelijke producten vaak hoger zijn.

Daarnaast kunnen boerderijwinkels die zich richten op een specifieke niche, zoals het aanbieden van luxe of ambachtelijke producten, ook duurdere prijzen hanteren dan supermarkten.

Conclusie

Kopen bij een boerderijwinkel is vaak goedkoper dan bij de supermarkt, vooral vanwege het ontbreken van tussenpersonen, lagere overheadkosten en het seizoensgebonden aanbod. Hoewel het niet altijd goedkoper is, biedt het kopen bij een boerderijwinkel ook andere voordelen, zoals versere producten en een kleinere ecologische voetafdruk. Dus waarom zou je niet eens een bezoekje brengen aan een boerderijwinkel in de buurt en zelf ontdekken wat ze te bieden hebben?

Leuk dat je dit artikel hebt bekeken. Hopelijk ga je na het bezoeken van onze site (vaker) kopen bij de boer. Een handig hulpmiddel daarbij is onze app. Deze kun je downloaden in App Store (iOS) en Google Play (Android). Veel plezier!

Thomas

Initiatiefnemer en aanjager, Lekkerder bij de Boer

Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024

Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024

Op 1 mei 2024 viert Lekkerder bij de Boer vijf jaar succes in het verbinden van consumenten met lokale boeren en hun producten. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt de Lekkerder Boerderijwinkel Verkiezing 2024 georganiseerd. Het doel is erkenning te geven aan de...

Marketing en Communicatie Specialist Stage

Marketing en Communicatie Specialist Stage

Jouw stage bij Lekkerder bij de Boer betekent kennis maken en kennis opdoen van nagenoeg alle facetten van online marketing en communicatie. Wij zijn de online wegwijzer naar en marktplaats van verse producten uit de buurt. Heb jij, net als wij, torenhoge ambities?...

Boerderijwinkel beginnen? Zo doe je dat!

Boerderijwinkel beginnen? Zo doe je dat!

Boerderijwinkels zijn steeds populairder geworden in de afgelopen jaren. Consumenten zijn zich meer bewust geworden van het belang van het ondersteunen van lokale boeren en het kopen van verse, seizoensgebonden producten. Het runnen van een boerderijwinkel kan echter...