Het belang van de korte voedselketen en de rol van Lekkerder bij de Boer

door | wo 25 januari 2023 | Informatief | 0 Reacties

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor het belang van een korte voedselketen. Dit houdt in dat voedsel zo direct mogelijk van de producent naar de consument gaat, zonder tussenkomst van veel tussenpersonen. In deze blog bespreken we het belang van de korte voedselketen en de rol die Lekkerder bij de Boer speelt bij het ondersteunen en bevorderen van deze duurzame manier van voedselproductie en -consumptie.

Waarom is een korte voedselketen belangrijk?

Een korte voedselketen biedt verschillende voordelen voor zowel producenten als consumenten:

1. Versheid en smaak

Zoals eerder besproken in onze blogs over verse producten, zijn producten uit een korte voedselketen vaak verser en smaakvoller dan die uit de traditionele voedselketen. Dit komt doordat er minder tijd zit tussen de oogst en de verkoop, waardoor de producten hun optimale smaak en voedingswaarde behouden.

2. Duurzaamheid

Een korte voedselketen is over het algemeen duurzamer dan de traditionele voedselketen. Dit komt doordat er minder transport en opslag nodig is, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot en minder voedselverspilling. Daarnaast stimuleert het lokale productie en consumptie, wat bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk.

3. Eerlijke prijzen voor producenten

In een korte voedselketen krijgen producenten vaak een eerlijkere prijs voor hun producten, omdat er minder tussenpersonen zijn die hun eigen marges toevoegen. Dit kan leiden tot een betere levensstandaard voor boeren en producenten en hen stimuleren om duurzamere productiemethoden te hanteren.

4. Transparantie en vertrouwen

Een korte voedselketen zorgt voor meer transparantie en vertrouwen tussen producenten en consumenten. Consumenten weten beter waar hun voedsel vandaan komt en kunnen er zeker van zijn dat het op een duurzame en verantwoorde manier is geproduceerd.

De rol van Lekkerder bij de Boer

Lekkerder bij de Boer is een initiatief dat zich inzet om de korte voedselketen te bevorderen en consumenten te verbinden met lokale boeren en producenten. Dit doen wij op verschillende manieren:

1. Het creëren van een platform

Lekkerder bij de Boer biedt een online platform waar consumenten gemakkelijk lokale boerderijwinkels en producenten kunnen vinden. Dit maakt het eenvoudiger voor consumenten om toegang te krijgen tot verse, lokale producten en ondersteunt de korte voedselketen.

2. Bewustwording en educatie

Lekkerder bij de Boer zet zich in om consumenten bewust te maken van het belang van de korte voedselketen en de voordelen ervan. Door middel van blogs, evenementen en samenwerkingen met andere organisaties, dragen zij bij aan de educatie over duurzame voedselproductie en -consumptie.

3. Ondersteuning van producenten

Lekkerder bij de Boer ondersteunt lokale boeren en producenten door hen een platform te bieden waar zij hun producten kunnen verkopen en hun verhaal kunnen delen. Dit helpt hen om een groter publiek te bereiken en een eerlijke prijs voor hun producten te krijgen.

Conclusie

Het belang van de korte voedselketen is duidelijk: het biedt voordelen op het gebied van versheid, smaak, duurzaamheid, eerlijke prijzen en transparantie. Lekkerder bij de Boer speelt een cruciale rol bij het bevorderen van de korte voedselketen door consumenten en producenten met elkaar te verbinden en bij te dragen aan bewustwording en educatie. Door te kiezen voor lokale producten en te ondersteunen wat Lekkerder bij de Boer doet, kunnen we samen bijdragen aan een duurzamere en smaakvollere toekomst voor iedereen.

Leuk dat je dit artikel hebt bekeken. Hopelijk ga je na het bezoeken van onze site (vaker) kopen bij de boer. Een handig hulpmiddel daarbij is onze app. Deze kun je downloaden in App Store (iOS) en Google Play (Android). Veel plezier!

Thomas

Initiatiefnemer en aanjager, Lekkerder bij de Boer

Boerderijwinkel beginnen? Zo doe je dat!

Boerderijwinkel beginnen? Zo doe je dat!

Het starten van een boerderijwinkel is een unieke kans om jouw passie voor lokale producten te delen, klanten dichter bij de bron te brengen en tegelijkertijd meer controle te krijgen over de prijsvorming en kwaliteit van jouw aanbod. Maar waar begin je? In deze gids...

Regels rondom rauwe melk.  Noodzakelijk of onnodig betuttelend?

Regels rondom rauwe melk. Noodzakelijk of onnodig betuttelend?

Vanaf januari 2025 worden boeren die rauwe melk verkopen verplicht hun product vaker te laten testen op ziekteverwekkers. Deze maatregel, opgelegd door het ministerie van VWS, brengt kosten van €150-€175 per test met zich mee, wat bij boeren tot zorgen leidt. De...

Samen voor duurzamer voedsel: ook bij extreme regenval (VIDEO)

Samen voor duurzamer voedsel: ook bij extreme regenval (VIDEO)

De impact van extreem weer op de Nederlandse landbouw De afgelopen maanden heeft extreme regenval in Nederland geleid tot verzadigde akkers en verrottende gewassen. Dit veroorzaakt aanzienlijke problemen voor boeren, zoals mislukte oogsten en vertragingen bij het...

Weer reeks inbraken boerderijwinkels; help voorkomen

Weer reeks inbraken boerderijwinkels; help voorkomen

Vorige week is er opnieuw ingebroken in een boerderijwinkel in Middelburg, Zeeland. Dit incident volgt op een reeks inbraken op Walcheren gedurende die week daarvoor. Deze inbraken vertonen sterke gelijkenissen met de golf van inbraken die in maart 2023 plaatsvond,...